8 Ağustos 2017 Salı

Çocuklarımıza Ne Oluyor?

Gelişim dönemlerinin görevleri değişiyor. Etraftaki uyaran sayısının artmasıyla birlikte, ki buradaki en önemli faktör teknoloji, çocuklar çok daha kolay kavrıyor, öğreniyor. Buna taban tabana zıt olarak çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi geriliyor. Neden ?

Bizden önceki nesil olan büyüklerimiz oyuncaklarını kendileri yaparak büyüdüler. Lastikleri, bezleri kullanarak kendilerine bir dünya yarattılar. Yaratıcılıklarını konuşturdular. Bizim neslimizin büyük kısmı hazır oyuncaklarla büyüdü. Çocukluğumuzda televizyon, atari gibi cihazlar vardı. Yine de sokakta oynamaya, çamura bulanmaya, kavga edip sorunlarımızı çözmeye, kendi oyunlarımızı üretmeye imkan bulduk.

Şu anda çocuklarımız ne yapıyor? Nasıl büyüyor? Ebeveynlerin eğitim düzeyi yıldan yıla arttıkça çocukların fizyolojik ve psikolojik gelişimi geriliyor. Her istediği yerine getirilen, "ıh" diyerek gösterdiği şey hemen verilen ve konuşmasına fırsat verilmeyen çocuklar... Dışarıdaki kötülüklerden korktuğumuz için sokağa çıkmasına izin vermediğimiz ama kendimiz de çok yoğun ve yorgun olduğumuz için çoğu zaman parka bile götürmediğimiz çocuklar... Akranlarıyla iletişim kurmakta güçlük çeken çünkü hiçbir akranıyla vakit geçirmeye fırsat bulamayan çocuklar... Çok konuştuğunda, ağladığında, mızmızlandığında eline tablet/telefon vererek onu saatlerce ekrana maruz bıraktığımız çocuklar... En tehlikesi bu, tablet ve telefonlar.




Özellikle bu cihazları "büyük bir ustalıkla" kullandıklarını fark ettiğimizde onlara üstün ya da yetenekli gözüyle bakabiliyoruz. İlgilerini ve mevcut potansiyellerini başka bir şeye aktarma imkanı olmayan çocuklar bu cihazları son derece iyi kullanıyorlar. Bu bir yetenek değil. Yaşam şartlarının bir sonucu. Ancak köreliyorlar ve uzunca bir süre farkına bile varamıyoruz.

Zor da olsa, zaman zaman tahammül edemeseniz de, o sizin çocuğunuz ve onunla zaman geçirelisiniz. Okuma yazma bilmeden tamamen görsel kodlamalarda youtube'dan video açmaktan çok daha büyük yetenekleri olduğunu keşfedeceksiniz. :)

Psk. Dan. Begüm Kaplan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder