15 Mart 2015 Pazar

ÇOCUKLARDA DEPRESYON

Çocuklarda Depresyon


Depresyon sadece yetişkinlere özgü bir ruhsal problem değildir. “Çocuk bu, depresyona mı girer?” gibi bir algı büyük bir hatadır ve sürecin sonunda depresyonun çocuk üzerinde bırakacağı olumsuz etkilere davetiye çıkaracaktır. Çocuğun yaşadığı sıkıntılar, içinde olmaktan rahatsızlık duyduğu ortam ve durumlar geçiştirildikçe çocuk daha da mutsuzlaşacak ve hele ki küçük yaşlarda kendini ifade etmede zorluk çekeceği için kendi dünyasına kapanacaktır. Çocuğunuzla iletişiminizi kaybettiğiniz noktada ona uzatılan yardım elleri de onun gözünde birer canavara dönüşebilir.
Çocuklar anlaşılması ve aşılması zor kalkanlar örmezler. İstemedikleri, sevmedikleri bir durumla karşılaştıklarında bunu net bir şekilde ifade ederler. Önemli olan, sizin çocuğunuzu ne kadar dinlediğiniz, onu ne kadar anlamaya çalıştığınız, onun duygu ve davranışlarındaki farklılıkları ne kadar gözlemleyebildiğinizdir. İşte bu noktada, çocuğunuz depresyonda olduğuna dair bazı sinyaller verdiğinde ebeveyn olarak farkındalık düzeyiniz devreye giriyor.


     
 Çocukta Depresyon Belirtileri Nelerdir?     Çocuğunuz her zamankinden daha mutsuz, huzursuz ve öfkeli bir ruh haline bürünecektir. Daha önce yapmaktan, oynamaktan zevk aldığı şeylerden hiç zevk almıyor oluşu, arkadaşlarıyla vakit geçirmek istememesi, enerji azlığı, ağlama krizleri gibi belirtiler depresyona işaret eder. Uyku bozuklukları, kabuslar, aşırı korku hali, yeme bozuklukları, okuldan kaçma ya da okul başarısında düşüklük durumları da son derece önemsenmesi gereken belirtilerdir.

Çocukta Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Çocuğunuz her zamankinden daha mutsuz, huzursuz ve öfkeli bir ruh haline bürünecektir. Daha önce yapmaktan, oynamaktan zevk aldığı şeylerden hiç zevk almıyor oluşu, arkadaşlarıyla vakit geçirmek istememesi, enerji azlığı, ağlama krizleri gibi belirtiler depresyona işaret eder. Uyku bozuklukları, kabuslar, aşırı korku hali, yeme bozuklukları, okuldan kaçma ya da okul başarısında düşüklük durumları da son derece önemsenmesi gereken belirtilerdir.




Çocuk Neden Depresyona Girer?

Çocuğun depresyona girme durumunda ailenin, özellikle annenin etkisi çok büyüktür. 0-18 aylık döneminde anne ile ilişkisi ve bağlanma şekli çok önemlidir. Annenin ilgisini ve sevgisini göstermesi, sıcak fiziksel temaslar ve kurulan güvenli bir duygusal bağ çocuğun hem kendine hem dış dünyaya karşı güvenini oluşturur. Bu bağlanma sağlıklı bir şekilde yapılmazsa çocukta depresyona yol açabilir.
Ebeveynlerin ayrılması, anne ya da baba vefatı, kardeş doğumu gibi faktörler çocukta depresyona davetiye çıkarabilir.



Psk. Dan. Begüm Kaplan

pskdanbegumkaplan@gmail.com

3 yorum:

  1. Çocuklarda depresyonu kısa ve öz ve açıklayıccı bir şekilde açıklamışsınız. Tebrik ederiz. www.depresyonmerkezi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  2. Çocuklarda depresyonu kısa ve öz ve açıklayıccı bir şekilde açıklamışsınız. Tebrik ederiz. www.depresyonmerkezi.com

    YanıtlaSil